Intrastat

Mi az az Intrastat rendszer és milyen célból jött létre?

Egy EU-n belüli egységes információs rendszer amely segítségével történik az egyes tagországok közti árukereskedelem felmérése. A rendszer segítségével történik az adatgyűjtés, feldolgozás és az így kapott értékek publikálása. 2004 májusától Szlovákia is az Európai Unió tagja lett. Ezzel nagyrészt csökkentek a vámolással kapcsolatos tevékenységek, az EU-n belül megszüntek a vámhatárok, megindult a szabad kereskedelem. Ezzel egy időben azonban megjelent az INTRASTAT adatszolgáltatás. A Vámhivatal közreműködésével a Statisztikai hivatal felé történő adatszolgáltatás váltotta fel a vámkezeléseket az EU-n belüli forgalom keretében.

Miről kell adatot szolgáltatni?

Hasonlóan mint a vámkezeléseknél az EU-n belül forgalmazott termékekről kell adatokat szolgáltatni. Tehát az  EU-ból Szlovákiába importált ill. a Szlovákiából az EU tagországaiba exportált áruk mozgását kell dokumentálni meghatározott előírások szerint. Ezek szerint Szlovákia területén jelentési kötelezettséggel rendelkezik az összes olyan ÁFA alanyként bejegyzett vállalat és vállalkozó akinek kereskedelmi forgalma (import, export) meghaladta az aktuális évre meghatározott küszöbértéket.

Mennyi az aktuális küszöbérték?

A 2010-es évben a Szlovák Statisztikai Hivatal számításai szerint ez az összeg behozatalnál 200.000 EUR, kivitelnél pedig 400.000 EUR –ban volt meghatározva.

Figyelem! Az INTRASTAT-SK jelentési kötelezettség nem csak a kereskedelmi jellegű árumozgásokat érinti! Az ÁFA alanyként bejegyzett vállalkozások kötelesek adatot szolgáltatni akkor is ha az árumozgást nem követi pénzügyi tranzakció. Ennek értelmében az INTRASTAT-SK tárgyát képezik:

  • a további feldolgozásra, javításra behozott ill. kivitt áru
  • pénzügyi lízing formájában beszerzett áru
  • ingyenes ajándékozás útján beszerzett áru
  • egy szolgáltatás nyújásához kapcsolódó árumozgás
  • központi raktárakból történő árukiadás ill. raktárakban történő árubevétel....stb.